Al meer dan 20 jaar ben ik gespecialiseerd in het doorspoelen en ontstoppen van vloerverwarmingssystemen uit de jaren 80 en 90 die zijn uitgevoerd met de zogenaamde ‘zwarte tyleen buizen’.

Deze buizen zijn niet diffusie-dicht, waardoor corrosie ontstaat in de installatie door de combinatie van water, zuurstof en metaal. De metalen onderdelen roesten van binnenuit en metaalschilfers hopen zich op in het laagste deel van de installatie: de vloerverwarming.

Door de jaren heen heb ik me gespecialiseerd in dit vakgebied: ik heb verschillende spoelmachines ontwikkeld, spoeltechnieken verfijnd en heb ook bijgedragen aan de ontwikkeling van een RVS en composiet vloerverdeler met een gescheiden systeem. Dit is dé oplossing om deze leidingen te blijven gebruiken zonder de gehele vloer open te breken en de leidingen te vervangen, wat aanzienlijk goedkoper is. Deze verdeler scheidt met een warmtewisselaar het vloerverwarmingscircuit van de radiatoren, waardoor de aanwezigheid van zuurstof in het gescheiden vloerverwarmingcircuit geen kwaad meer kan omdat er geen metaal meer aanwezig is.

In dit artikel lees je:

De warmtepomp wordt verplicht in 2026

Vanaf 2026 is het verplicht bij het vervangen van een CV-ketel ook een hybride warmtepomp te installeren. Veel mensen anticiperen hier nu al op. Wat mij opvalt, is dat ik dit jaar veel aanvragen heb ontvangen van klanten met een vloerverwarmingssysteem met zwarte tyleenbuizen dat eigenlijk altijd goed heeft gewerkt.

Maar: sinds zij een warmtepomp hebben laten installeren, ervaren ze veel comfort klachten. Soms geven installateurs van warmtepompen aan dat de gehele installatie gespoeld moet worden voordat een nieuwe CV-ketel of warmtepomp in gebruik wordt genomen, wat zelfs verplicht is om aan de garantievoorwaarden te voldoen.

Vloerverwarming vaker verstopt met warmtepomp

Wanneer ik dan ingeschakeld word en een inspectie uitvoer, blijkt vaak dat de vloer redelijk is dichtgeslibd. Ik meet dan vaak een circulatie van 3 tot 5 liter per minuut, in plaats van de gebruikelijke 10 tot 12 liter per minuut. De vloer wordt na verloop van tijd wel warm, maar het kost gewoon te veel tijd en energie, wat zonde is. Dit probleem valt niet direct op, maar sluipt er langzaam in. De vloerverwarming, maar ook de radiatoren, moeten dan grondig gereinigd worden.

Grotere platenwisselaar

Vooral bij de installatie van een warmtepomp wordt het belang van een grotere platenwisselaar duidelijk. Het installeren van een nieuwe composiet vloerverdeler om het systeem te scheiden is dan noodzakelijk.

Neem bijvoorbeeld de Remeha Elga Ace, waar ik zeer tevreden over ben. Deze warmtepomp heeft een maximale aanbevolen aanvoertemperatuur van 30-40ºC, afhankelijk van het afgiftesysteem en de stooklijn. Dit is aanzienlijk lager dan de normale maximale temperatuur van 70-80ºC bij een CV-ketel, waardoor het vermogen bij een lagere aanvoertemperatuur significant afneemt. Een gescheiden systeem heeft doorgaans een platenwisselaar met 20 platen, maar bij een warmtepomp is een grotere platenwisselaar nodig om hetzelfde vermogen te kunnen leveren. Voor een nauwkeurige berekening is een transmissieberekening noodzakelijk.

Leidingwerk vervangen

De diameter van de aanvoer- en retourleidingen naar de vloerverdeler speelt een cruciale rol, wat niet verward moet worden met de diameter van de vloerbuizen zelf. Een veelvoorkomende fout die ik de laatste tijd zie, is dat installateurs een nieuwe CV-ketel en warmtepomp prachtig installeren, maar simpelweg aansluiten op het bestaande leidingwerk zonder de benodigde leidingnet berekeningen te maken. De oorspronkelijke installatie is ontworpen voor een aanvoertemperatuur van 80ºC.

Dit kan komen doordat veel installateurs deze kennis niet bezitten, er geen zin in hebben, of dit niet benoemen om concurrerend te blijven, en snel klaar willen zijn. Of wellicht omdat veel opdrachtgevers niet het budget hebben om de bestaande weggewerkte CV-leidingen te vervangen. Echter, dan moet de klant wel duidelijk worden gemaakt dat een lage temperatuur installatie met een warmtepomp nooit efficiënt kan werken als deze wordt aangesloten op de bestaande leidingen en radiatoren.

Ik zie vaak dat een nieuwe verdeler moet worden geplaatst met bijvoorbeeld 8 groepen vloerverwarming die zijn aangesloten op een warmtepomp met Ø15 mm leidingen, wat simpelweg niet goed zal werken. Bij lage temperatuurverwarming is een grotere volumestroom nodig om het benodigde vermogen af te geven. Dit lukt vaak niet door een Ø15 of Ø22 mm buisje, en ik zie ook nog vaak moderne kunststof meerlagen buizen van Ø16 of Ø20 mm, die een dikkere wanddikte hebben, waardoor de uiteindelijke binnendiameter nog dunner is dan een traditionele gegalvaniseerde of koperen Ø15 of Ø22 mm buis.

Als je een warmtepomp overweegt, is het het beste om ook het leidingwerk te vervangen voor een grotere diameter, zoals minimaal Ø28 mm. Maar laat altijd een leidingnetberekening maken.

Radiatoren vervangen

De radiatoren spelen natuurlijk ook mee. Vaak zijn er ouderwetse plaat- of ledenradiatoren aanwezig, die niet geschikt zijn voor lage temperaturen van een warmtepomp. De ouderwetse paneelradiatoren met lamellen zijn iets beter te combineren, vooral wanneer je er een ventilator onder monteert, maar het is niet optimaal. Het beste is om de radiatoren te laten vervangen door speciale lage temperatuur convectoren.

Belang van een buffervat

Een veelvoorkomend probleem is het ontbreken van een buffervat, terwijl dit eigenlijk essentieel is. Een buffervat vergroot het volume van het systeem, waardoor de warmtepomp minder vaak aan en uit hoeft te schakelen. Dit verlengt de levensduur van de compressor en verhoogt de energiezuinigheid. Hierdoor kan de warmtepomp in de winter constant op een laag pitje draaien, met minder start-stops en een lager vermogen. Het is ook belangrijk om een minimale nachtverlaging toe te passen en de temperatuur dag en nacht constant te houden, bijvoorbeeld op 19ºC.

Isolatie als eerste stap

Tot slot is isolatie de eerste en belangrijkste stap. Zorg ervoor dat de isolatie van je huis in orde is en laat dit controleren voordat je überhaupt een warmtepomp laat installeren. Dit legt een goede basis voor een efficiënte werking van het verwarmingssysteem en draagt bij aan een duurzamere en comfortabelere leefomgeving.

Delen