Sommige vloerverwarmingen maken gebruik van zwarte tyleen slangen. Deze PE slangen werden vooral gebruikt in de jaren ‘80 en ‘90, inmiddels zijn ze vervangen. Er zit namelijk een nadeel aan: ze kunnen verstopt raken. Hoe dat komt en wat je eraan kunt doen (ook om het te voorkomen), lees je hier.

Lees:

Wat zijn zwarte tyleen slangen?

Tyleen slangen zijn flexibele buizen gemaakt van polyethyleen (PE), een plastic materiaal. Ze zijn sterk, duurzaam en worden gebruikt voor verschillende soorten vloeistoffen, zoals water, olie, benzine en chemicaliën.

In de jaren ‘80 en ‘90 werden zwarte tyleen slangen vaak gebruikt in vloerverwarmingssystemen. Deze slangen zijn aangesloten op een verwarmingsbron zoals een cv of warmtepomp. Het warme water dat hierdoorheen stroomt, geeft warmte af. Het resultaat is een lekkere warme vloer.

Maar hoe weet je of je vloerverwarming deze slangen heeft? Het is niet eenvoudig om dit te bepalen zonder een inspectie, omdat de buizen onder de vloer zitten. Uit het zicht. Maar als je vloerverwarmingssysteem is geïnstalleerd in de jaren ‘80 of ‘90, is er flinke een kans dat het deze zwarte tyleen slangen bevat.

Er zijn trouwens verschillende soorten tyleen slangen, zoals ZPE, IDPE en HDPE. Elk type heeft zijn eigen specifieke eigenschappen en toepassingen. ZPE tyleen slangen worden gebruikt voor het aanleggen van leidingen voor drinkwater en vloerverwarming.

Het probleem met zwarte tyleen slangen

Zwarte tyleen slangen voor de vloerverwarming hebben een specifiek probleem: ze zijn niet diffusiedicht. Dit betekent dat ze zuurstof doorlaten. Dat is een probleem en kan flinke gevolgen hebben voor je warme voeten.

Wanneer binnensijpelende zuurstof in contact komt met het water in de slangen, kan dat corrosie veroorzaken. Corrosie is een chemisch proces waarbij metalen, zoals de ijzeren onderdelen van een verwarmingssysteem, langzaam worden afgebroken door reactie met zuurstof. Bij ijzer hebben we het dan over roesten. Dit proces zorgt voor roest en andere troep in het water dat door de vloerverwarming loopt. Dat vuil kan zich ophopen in de slangen.

Deze ophopingen leiden dan weer tot verstoppingen in de slangen. Verstoppingen zorgen voor minder efficiëntie, omdat ze de stroom van het verwarmde water belemmeren. De vloerverwarming werkt dan niet goed of niet gelijkmatig.

Bovendien kan de corrosie die wordt veroorzaakt door de zuurstof die door de tyleen slangen komt, ook schade toebrengen aan andere delen van het verwarmingssysteem. De cv ketel kan er last van hebben, bijvoorbeeld. Daar kan ook roest in komen, maar ook de drap uit de slangen. Andere mineralen corroderen namelijk ook, wat een soort slurrie geeft. Dit kan leiden tot mogelijk dure reparaties.

Deze problemen ontwikkelen zich in de loop van de tijd, naarmate er meer zuurstof door de slangen komt en de corrosie zich opbouwt. Daarom is het zo belangrijk om regelmatig onderhoud en inspecties uit te voeren. Hiermee vind je vuil eerder en worden verstoppingen voorkomen.

Daarom kunnen we de vloerverwarming doorspoelen. Dit is een grondige schoonmaakbeurt, die de drap weghaalt.

Vloerverwarming verstopt door zwarte niet diffusiedichte tyleen slangen

Inspectie en offerte

Een inspectiebezoek is een onmisbare stap voordat een offerte voor het onderhoud of de reparatie van een vloerverwarmingssysteem met zwarte tyleen slangen kan worden uitgebracht. Dit komt doordat elk vloerverwarmingssysteem uniek is, met zijn eigen specifieke kenmerken en mogelijke problemen. Zonder een grondige inspectie zou elke offerte slechts een ruwe schatting zijn, die mogelijk niet de werkelijke kosten en werkzaamheden weerspiegelt. Daar heeft niemand iets aan.

Tijdens een inspectiebezoek voeren we een aantal controles uit om de huidige staat van het vloerverwarmingssysteem te beoordelen. Denk aan het meten van de hoeveelheid water die door elke groep buizen stroomt, het controleren van de vloer op koude plekken met een warmtecamera, het onderzoeken van de kwaliteit van het water in het systeem, het controleren op zichtbare lekkages en het beoordelen van het energieverbruik van het systeem.

Aan de hand van de inspectie kunnen we een offerte opstellen. Zo weet je precies waar je aan toe bent.

Voorkom verstoppingen en ongelijkmatig verwarmen met je tyleen vloerverwarming

Een inspectiebezoek is niet alleen nuttig is voor het opstellen van een offerte. Het is ook een goede gelegenheid om mogelijke problemen vroegtijdig te identificeren en aan te pakken. Ook kunnen we de vloerverwarming meteen waterzijdig inregelen. Je voorkomt er verstoppingen mee. En het voorkomt dus ook dure reparaties in de toekomst en zorgt ervoor dat het vloerverwarmingssysteem zo efficiënt mogelijk blijft werken.

Maak direct online een afspraak voor een bezoek.
Of bekijk hier een voorbeeldberekening van de kosten.

Delen