WATERZIJDIG INREGELEN

Waterzijdig inregelen zorgt voor een besparing tot wel 20%

WATERZIJDIG INREGELEN

Door het hydraulisch inregelen van uw CV installatie zal deze efficiënter en zuiniger gaan werken, omdat het vermogen van uw CV ketel vrijwel optimaal wordt gebruikt. Bij een slecht of niet goed ingeregelde installatie kunt u geluidsklachten ervaren. Zo kunt u een ruis in de radiatoren en/of leidingen gaan horen. Ook kan uw wooncomfort verminderen. Zo kan het voorkomen dat de radiator die op korte afstand van de CV ketel hangt te warm wordt, terwijl de radiator die qua afstand het verst van de CV ketel hangt niet op temperatuur komt. Dan is naar aller waarschijnlijkheid uw CV installatie in onbalans en heeft u vele jaren te veel aan energiekosten betaald. Oorzaken dat uw CV installatie in onbalans is kunnen zijn, dat uw CV installatie nooit is ingeregeld of dat door een eventuele verbouwing radiatoren zijn vervangen en/of leidingen zijn verlegd.

Wat is waterzijdig inregelen?

Waterzijdig inregelen betekent dat je de doorstroomopening van je verwarmingssysteem nauwkeurig instelt. Dit zorgt voor de best mogelijke doorstroming en een gelijkmatige verdeling van warmte. Door waterzijdig inregelen blijft het warme water lang genoeg op zijn plaats om optimaal warmte af te geven, voordat het terugstroomt naar de CV-ketel.

Waarom zou je waterzijdig Inregelen?

Waterzijdig inregelen is vooral nuttig wanneer niet alle leidingen even lang zijn. Dit veroorzaakt verschillende weerstanden in de leidingen, waardoor sommige radiatoren of vloerverwarmingssecties sneller warm worden dan andere. Vaak wordt de CV-ketel dan hoger ingesteld, wat duurder is en meer geluid maakt. Zelfs bij gelijke leidinglengtes kan waterzijdig inregelen voordelen bieden.

Voordelen van waterzijdig Inregelen van vloerverwarming

Het waterzijdig inregelen van je vloerverwarming zorgt voor een efficiënter systeem, wat energie en geld bespaart. Hier zijn de belangrijkste voordelen:

  • Lagere energiekosten. Verminder het gasverbruik van de CV-ketel met 10 tot 20%.
  • Duurzaamheid. Verminder de CO2-uitstoot.
  • Gelijkmatige verwarming. Alle kamers worden gelijkmatig warm.
  • Minder geluid. Verminder suizen, stromingsgeluiden en tikken.
  • Optimaal voor hybride warmtepompen. Deze werken het beste met een goed ingeregeld systeem.

Hoe werkt het?

Bij vloerverwarming onderzoeken we eerst welke ruimtes niet goed warm worden en hoe het gasverbruik is. We regelen de vloerverwarming per groep in met behulp van ventielen, waarbij we zorgen dat de retourleidingen dezelfde temperatuur hebben. Bij radiatoren meten we de temperatuur van het inkomende en uitgaande water. Het temperatuurverschil mag niet meer dan 25% zijn. Dit kan ook met instelbare radiatorventielen die via een app worden ingesteld.

Waterzijdig inregelen is verplicht

Sinds maart 2020 is waterzijdig inregelen verplicht bij vervanging van de CV-ketel of warmtepomp, of wanneer 30% of meer van de radiatoren wordt vervangen. Bij (groot) onderhoud aan je verwarmingssysteem is het dus essentieel om direct waterzijdig in te regelen. Het is beter voor het milieu en bespaart geld.

Vloerverwarming waterzijdig inregelen met infrarood warmtebeeldcamera

Wanneer moet je waterzijdig inregelen?

Als je merkt dat sommige radiatoren of vloerverwarmingssecties niet goed warm worden terwijl andere dat wel doen, is waterzijdig inregelen noodzakelijk. Dit kan vaak ook geluidsklachten oplossen, zoals doffe ruis of harde tikken.

Benieuwd wat de kosten zijn?

Aan de hand van een voorbeeld woning, kunt u zien waar u rekening mee kunt houden